tirsdag 26. mai 2009

Barcelona større enn Man United og Real Madrid

En undersøkelse gjennomført av det tyske firmaet Sport+Markt viser at Barcelona er verdens mest populære klubb med 44,2 millioner fans, mens onsdagens finalemotstander Manchester United er nummer tre med 37,6 millioner (Real Madrid er nummer to).

Historien om fotballklubben Barcelona handler nemlig om mye mer enn fotball- den handler om Katalanernes eget språk, om kampen mot fascismen og Franco, og om Real Madrids skitne historie med maktbruk og korrupsjon i Spansk fotball.

Én måned etter at den spanske borgerkrigen startet i 1936, ble klubbens nye president Josep Sunyol arrestert og henrettet av diktatoren Francisco Francos tropper.
Barcelonas lag reiste på turné til Mexico og USA, og halve laget søkte asyl i Mexico og Frankrike.
16. mars 1938 ble Barcelonas klubbkontor bombet av fascistene, som okkuperte byen. På dette tidspunktet falt medlemstallet til under 3.500 og klubben var i alvorlige problemer.

Under diktaturet til Franco var Barcelonas stadion Camp Nou et av få steder man kunne snakke katalansk fritt. Barcelona var definitivt mer enn en fotballklubb, den var et symbol på kampen mot Franco og fascismen, et symbol på frihet.
I 1943 møtte Barcelona erkerivalen Real Madrid i en cupsemifinale. Den første kampen vant Barcelona 3-0, men etter at en av general Francos menn besøkte Barca-garderoben før returkampen, vant Real Madrid neste kamp 11-1.

http://www.earthtimes.org/articles/show/255305,survey-barcelona-is-most-popular-club-england-dethrone-spain.html

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar